Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Aktualno

3. hrvatski forum o upravljanju Internetom (CRO-IGF 2017.), Zagreb, 16. svibnja 2017.

Povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa i Daniel Herak, inspektor-savjetnik u Uredu povjerenice za informiranje sudjelovali su na trećem po redu Hrvatskom forumu o upravljanju Internetom, koji se održao dana 16. svibnja 2017., u prostorijama Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu. Forum pod okriljem UN-a okuplja sve zainteresirane aktere (predstavnike civilnog društva, javne uprave, industrije i poduzetničkog sektora, članove akademske zajednice, sve korisnike zainteresirane za budućnost interneta) i predstavlja svojevrsnu platformu pogodnu za raspravljanje i analizu pitanja vezanih uz upravljanje i regulaciju internetom iz različitih perspektiva.

Na samom početku foruma istaknuti su zaključci s prethodnog 2. hrvatskog foruma o upravljanju internetom koji je održan u lipnju 2016. u Opatiji. Tom su prigodom jedna od ključnih tema bili otvoreni podaci i mogućnost njihovog korištenja za gospodarski razvoj. U ovogodišnjem osvrtu istaknuto je da je napredak u otvaranju podataka javnog sektora spor, ali zamjetan. Hrvatska se na prošlogodišnjem mjerenju napretka koje provodi Europska komisija svrstala na 14. mjesto među zemljama EU, čime hvata korak za ostalim članicama koje su s otvaranjem podataka krenule godinama ranije. Istaknuta je važnost policy pristupa otvorenim podacima te mogućnosti poticanja otvaranja podataka kroz strateške dokumente kao što su Inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast te Strategija suzbijanja korupcije.  Međutim, ostaje otvoreno pitanje kvalitete podataka i stalnog unaprjeđivanja sustava upravljanja podacima na način da otvorenost bude ugrađena u sustav upravljanja informacijama i rada tijela javne vlasti (otvorenost by default), ali  s druge strane i jačanja potražnje za otvorenim podacima od strane poduzetnika, udruga i istraživača, putem podizanja javne svijesti te upoznavanja s primjerima dobre prakse.

Ovogodišnje teme Foruma ticale su se aktualnosti iz regionalnih i globalnih IGF inicijativa, aspekata zaštite osobnih podataka te korištenja javno dostupnih podataka za profiliranje korisnika, zatim medijske pismenosti i problema lažnih vijesti, kao i niz drugih tema vezanih uz stabilnost, sigurnost, korištenje i razvoj interneta te upravljanje internetskim domenama.

Povjerenica za informiranje istaknula potrebu jačanja kvalitete medijskog izvještavanja, poboljšanja položaja novinara i jačanja njihove stručnosti, kao i potrebu regulacije i sistemskog pristupa medijima koji usprkos marketizaciji koji u osnovi obavljaju javnu funkciju informiranja javnosti. Ujedno je važno njihovo prihvaćanje i prilagodba suvremenim tehnologijama i plasiranje provjerenih i kvalitetnih informacija javnosti putem kanala koji se najviše koriste, osobito od strane mlađih generacija. Implementacija propisa o pristupu informacijama, osobito putem proaktivne objave na internetu te prijenosa sjednica, kao i korištenje drugih oblika i metoda informiranja javnosti, primjerice novinskih konferencija, odgovaranja na upite i informiranja putem društvenih medija, smanjuje prostor za lažne vijesti omogućavajući javnosti da se neposredno informira o radu, odlučivanju, procedurama i financiranju tijela javne vlasti, kao i ostvarivanju prava građana. Još uvijek prisutan trend uskraćivanja informacija javnosti i medijima stoga negativno utječe na kvalitetu informiranja te osobito točnost, pravodobnost i potpunost informacija, kao jedno od temeljnih načela ostvarivanja prava na pristup informacijama, stvarajući prostor za lažne i netočne informacije koje imaju katastrofalne posljedice na demokratske procese, ali i gospodarski i društveni razvoj.

Na forumu su sudjelovali brojni stručnjaci iz javnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i privatnog sektora  – Nataša Glavor (analitičar u CARNetu, voditeljica programskog odbora CARNetove korisničke konferencije CUC 2017.  i voditeljica CRO-IGF-a 2017.), Aida Mahmutović (član Multistakeholder Advisory Group for the IGF (MAG), Geneva Internet Platform),  izv.prof. dr.sc. Vedran Podobnik (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Mislav Marović (R&D IS/IT and Security Manager, Research and Development Center, Ericsson), Biljana Cerin (direktorica Ostendo Consulting Grupe), doc. dr.sc.Tihomir Katulić i doc. dr.sc. Hrvoje Lisičar (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Robert Manenica (viši voditelj, eCompany HT), doc. dr.sc. Igor Kanižaj (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), Maja Sever (novinarka i urednica u Informativnom servisu HRT-a), dr.sc. Aleksandar Klaić (pomoćnik predstojnika za informacijsku sigurnost u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost), kao i članovi Foruma g. Zdravko Jukić (HAKOM) i Kristijan Zimmer (HR Open, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Sveučilište u Zagrebu.

Program Foruma:  http://www.carnet.hr/cro_igf

 

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]