Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Vijesti i zanimljivosti

Hrvatska sustiže grupu najuspješnijih zemalja u objavi otvorenih podataka

Na marginama događaja kojim je obilježeno službeno pokretanje Europskog portala otvorenih podataka 16. studenog 2015. u Luxemburgu, javno su obznanjeni i rezultati procjene o zrelosti zemalja kad riječ o objavi i korištenju otvorenih podataka.  Istraživanje je putem podataka koje su zemlje dostavile izradila tvrtka Capgemini.

Procjena za Republiku Hrvatsku pokazuje snažan napredak na ovome području, međutim, kako mnogo toga tek treba realizirati, u usporedbi s predvodnicama na ovome području , i to u kontekstu šire objave setova otvorenih podataka i njihovo ažuriranje, vezano uz donošenje provedbenih propisa, kvalitetu podataka i njeno praćenje, a istaknuta je i potreba promicanja ideje objave i uporabe otvorenih podataka.

Detaljan pregled nalaza po zemljama (osim zemalja članica Europske unije, uključene su i Švicarska, Norveška i Lichtenstein) i indikatora za procjenu i praćenje, kao  i skupne podatke za EU razinu možete pogledati na poveznici http://www.europeandataportal.eu/en/content/open-data-maturity-europe .

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]