Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Aktualno

IJF predstavio rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica

2. srpnja 2017., Kuća Europe, Zagreb – Institut za javne financije i ove godine je predstavio rezultate istraživanja „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“, u sklopu kojeg je od studenog 2017. do ožujka 2018. godine analizirana i ocijenjena transparentnost proračuna svih 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Kao i u prethodna tri ciklusa istraživanja, transparentnost se mjerila brojem objavljenih proračunskih dokumenata na internetskim stranicama JLP(R)S – godišnjeg izvršenja proračuna za 2016., polugodišnjeg izvršenja proračuna za 2017., prijedloga proračuna za 2018., izglasanog proračuna za 2018. i proračunskog vodiča za građane za 2018., pri čemu se razina transparentnosti ocjenjivala od 0 do 5.

Nakon uvodnog pozdrava moderatorice i ravnateljice IJF-a, Katarine Ott, rezultate istraživanja predstavila je Mihaela Bronić, znanstvenica u IJF-u, a prisutnima su se svojim kratkim izlaganjima obratili Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka, Katica Prpić, državna tajnica u Ministarstvu uprave, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica i Tatjana Matošević, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Istarske županije.

Rezultati istraživanja pokazali su da se prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu popravlja te da se u četiri posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4, općine 3,3 – i dalje su prevelike razlike među jedinicama, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da ispune obveze propisane Zakonom o proračunu i Zakonom o pravu na pristup informacijama, kao i preporuke Ministarstva financija.

Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje rezultate za svaku JLP(R)S. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2017. – ožujak 2018.

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]