Vi ste ovdje:--Konferencija Povjerenika za informiranje i KAS-a “Ponovna uporaba informacija i otvoreni podaci javne uprave – iskustva iz Njemačke i Hrvatske”, Zagreb, 12. prosinca 2017.

Konferencija Povjerenika za informiranje i KAS-a “Ponovna uporaba informacija i otvoreni podaci javne uprave – iskustva iz Njemačke i Hrvatske”, Zagreb, 12. prosinca 2017.

[:hr]

Konferencija “Ponovna uporaba informacija i otvoreni podaci javne uprave- iskustva iz Njemačke i Hrvatske”, u organizaciji Povjerenice za informiranje i Zaklade Konrad Adenauer, održana je 12. prosinca 2017. u Novinarskom domu, u Zagrebu. Svrha okupljanja bila je razmjena iskustava iz Hrvatske i Njemačke o ponovnoj uporabi podataka te isticanje ideja i aktivnosti potrebnih kako bi se prevladalo prepreke i izazove koji onemogućavaju potencijal informacija javnog sektora kao čimbenika društveno-gospodarskog rasta.

Povjerenica za informiranje, dr. sc. Anamarija Musa, pozdravnim je govorom otvorila konferenciju te pritom istaknula napredak Hrvatske kada je riječ o objavi i korištenju otvorenih podataka, potvrđen od strane Europske komisije koja je u svom godišnjem izvješću Open Data Maturity, Hrvatsku pozicionirala kao trendsettera te se nalazi iznad europskog prosjeka. Povjerenica je također naglasila značaj aktivnosti Ureda povjerenice za informiranje kao što su edukacije, promocije i praćenja koje kroz suradnju s korisnicima vode povećanju povjerenja u institucije i potencijalnom otvaranju radnih mjesta i razvoju gospodarstva. Kao ključnu aktivnost u ostvarenju navedenog, Povjerenica je navela izradu politike otvorenih podataka i uspostavu standarda sustava upravljanja podacima u tijelima javne vlasti kao i usvajanje novog Akcijskog plana Partnerstva za otvorenu vlast koji bi kao jedan od temeljnih ciljeva trebao uključiti objavu ključnih skupova podataka.

Dr. Michael Lange, direktor Ureda u Hrvatskoj Zaklade Konrad Adenauer, u svom je pozdravnom govoru istaknuo otvorene podatke kao mehanizam za približavanje vlasti i građana koji podrazumijeva povećanu ulogu građana u procesima donošenja odluka.

Gđa Sanja Putica, zastupnica Hrvatskog sabora i članica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, naglasila je potrebu veće suradnje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s civilnim društvom u svrhu povećanja razina transparentnosti te je istaknula inicijative Vlade RH u ostvarenju otvorenog društva.

Uvodni dio konferencije je zaključen pozdravnim govorom ministra uprave Lovre Kuščevića koji je istaknuo predanost Vlade RH borbi protiv korupcije i napomenuo kako otvaranje podataka javne uprave omogućava društvenu i ekonomsku korist. Stoga su transparentnost, otvoreni podaci i digitalni razvoj jedni od prioriteta Vlade RH i Ministarstva uprave. Kao značajan doprinos tome, naglasio je aktivnosti Ministarstva uprave, Povjerenika za informiranje i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u smislu edukacija o ponovnoj uporabi informacija  za tijela javne uprave.

U radnom dijelu konferencije, svoja iskustva s otvorenim podacima opisali su Dr. Pencho Kuzev iz Zaklade Konrad Adenauer i Dejan Gambin iz tvrtke Coin d.o.o.

Dr. Kuzev je u govoru o njemačkom iskustvu s otvorenim podacima istaknuo kako se Njemačka kreće prema nacionalnom sustavu otvorenih podataka. Također je opisao jak ekonomski potencijal koji predstavljaju otvoreni podaci te njihove koristi u prepoznavanju kako nacionalne vlade funkcioniraju. Napomenuo je značaj tri principa kada se govori o otvorenim podacima i postizanju transparentnog društva: vodstvo, pravni temelji te kvaliteta i kvantiteta.

G Dejan  Gambin upoznao je sudionike sa svojim iskustvom u području otvorenih podataka, od rada u lokalnoj samoupravi pa do aktivnosti koje tvrtka Coin d.o.o. poduzima u tom području (CroračunProračun – proračun u malom te projekt sa Hrvatskom zajednicom županija  Otvoreni proračun) te približio tematiku otvorenih podataka  iz perspektive privatnog sektora. Kao ključan čimbenik pri objavi podataka istaknuo je potražnju, ali i kvalitetu podataka. Objasnio je važnost prepoznavanja tržišnog potencijala otvorenih podataka te naveo primjer geoprostornih podataka. Osim toga, istaknuo je točnost i ažurnost objave podataka kao presudne u njihovom efikasnom korištenju.

U okviru panel diskusije “Otvoreni podaci i tijela javne vlasti: izazovi upravljanja podacima”, koju je moderirala dr.sc. Anamarija Musa, nastojalo se doći do prijedloga i ideja za prevladavanje izazova u procesu objave podataka. U diskusiji su sudjelovali Božo Zeba, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Zrinka Bulić, pomoćnica ministra uprave, Tomislav Vračić, Microsoft Hrvatska, Svebor Prstačić, HR Open, Dr. Pencho Kuzev, Zaklada Konrad Adenauer i Dejan Gambin, Coin d.o.o.

Diskutanti su se složili oko nekoliko najvažnijih prijedloga i inicijativa:

  • organiziranje konferencija i edukacija i promicanje pozitivnog stava glede otvorenih podataka
  • generiranje potražnje za informacijama, a time i ponude kroz edukaciju i osvješćivanje te održavanje događanja, kao što su hackatoni
  • razvijanje kapaciteta za implementaciju procesa i aktivnosti za otvaranje podataka na strani tijela javne vlasti, adekvatnom regulacijom, uspostavom standarda i provedbom projekata te ciljanim pristupom u pogledu otvaranja ključnih skupova podataka koji predstavljaju vrijednost na domaćem i europskom tržištu
  • jačanje kapaciteta institucija uključenih u provedbu aktivnosti otvorenih podataka, osobito Ministarstva uprave, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Povjerenika za informiranje
  • ostvarenje podrške političkih institucija, a osobito usvajanje politike otvorenih podataka i drugih strateških dokumenata i akcijskih planova kojima se potiču otvoreni podaci

Povjerenica za informiranje, kao tijelo koje štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama, nastavit će poticati otvaranje podataka u Hrvatskoj i njihovo aktivno korištenje te se zalagati za jačanje prava korisnika i osiguravanje mehanizama za veću dostupnost informacijama s ciljem društveno-gospodarskog razvoja.

[:]

2017-12-14T11:20:44+00:00 14 prosinac 2017|
« listopad 2018 » loading...
PUSČPSN
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4