Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Uncategorized

Ljetna akademija otvorenih podataka – Open Youth Academy, Pula, 28.8.-3.9.2016.

Ovogodišnja Ljetna akademija otvorenih podataka održat će se od 28. kolovoza do 3. rujna u Studentskom centru u Puli, u organizaciji udruge Code for Croatia (HR Open) i uz potporu Povjerenika za informiranje. Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima 15-30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke). Cilj takvog okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, kako bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.

Sudionici Akademije će tijekom šest dana imati priliku učiti o uporabi informacija lokalnih jedinica, ciljevima održivog razvoja i regionalnim projektima te se družiti i dijeliti svoje ideje s mladima sličnih interesa. Stručnjaci u području otvorenih podataka će polaznicima pružiti niz korisnih i zanimljivih predavanja, radionica i rasprava, u namjeri da mladi, u timovima i uz pomoć mentora, naučeno primijene u praksi.

Preduvjet uspješnosti samog projekta jest otvaranje podataka tijela javne vlasti, poglavito jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, što je ujedno i obveza propisana Zakonom o pravu na pristup informacijama, u skladu s Direktivom EU o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora. Ujedno je proces otvaranja podataka u Hrvatskoj dio Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016, stoga i ta globalna inicijativa (Open Government Partnership) pruža potporu Akademiji te stipendira odlazak najboljeg tima na OGP Global Summit u Parizu krajem godine.

Prijave za Akademiju otvorene su do 15. srpnja online putem, a više o svemu možete pročitati službenoj stranici događaja.

 O prošlogodišnjem događanju možete se informirati na više na http://academy.codeforcroatia.org/2015/

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na Akademiji na bilo koji način, za sve detalje i moguća pitanja molimo vas da se obratite na openyouthacademy@gmail.com ili tamara.puhovski@gmail.com (+385 91 5874 678).

 

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]