Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Aktualno

Održana javna rasprava o ciljevima novog akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj

U dvorani HND-a održana je u srijedu, 31. lipnja 2017. godine javna rasprava o ciljevima novog, trećeg po redu  akcijskog plana za provedbu  inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 2017. do 2019. godine, čiji je cilj osigurati daljnji napredak na području transparentnosti i  otvorenosti rada tijela javne vlasti i participacije građana u procesu odlučivanja. Na raspravi koju je organizirao Ured za udruge Vlade RH, sudjelovali su članovi Savjeta Partnerstva za otvorenu vlast, predstavnici organizacija civilnog društva, a potporu je došao dati i Jack Mahoney iz Jedince za podršku Partnerstva za otvorenu vlast, kao i predstavnici Vlade RH, Hrvatskog sabora i Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Istaknuto je kako je tijekom pet godina sudjelovanja u provedbi inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, Hrvatska provela najviše “zlatnih” mjera od svih 70 članica Partnerstva, u dva akcijska plana ukupno njih 14, što je najviše od svih zemalja uključenih u inicijativu. To znači da su provedene aktivnosti bile specificirane, da su vezane za neka od načela i ciljeva inicijative OGP, da uzrokuju konkretnu promjenu i da su u potpunosti provedene.

„Hrvatska je „zvijezda“ u našem Partnerstvu i želimo vam još dodatno pomoći da uspijete u poslu koji ste započeli. Zemlje iz regije gledaju Hrvatsku kao uzor i inspiraciju i to vas može ohrabriti da nastavite s promjenama“, ocijenio je Jack Mahoney.

U izvješću neovisne istraživačice za Hrvatsku, Ivone Mendeš, izrađenog u okviru Nezavisnog mehanizma za praćenje napretka, stoji kako je kroz provedbu prva dva akcijska plana Hrvatska je najviše napredovala u području pristupa informacijama i otvorenosti podataka, a projekt e-Građani proglašen je najboljim projektom u Europi na području „Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga“.

Zamjenik predsjednice Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast prof.dr. Ivan Koprić smatra kako je provedbom prva dva plana povećana kvaliteta i dostupnost javnih usluga, a vidi i rast povjerenja građana u institucije. „Područje gdje nismo dovoljno napravili je osnaživanje građana i jačanje participacije građana kroz edukaciju, posebno na lokalnoj razini“, rekao je Koprić dodajući da bi građani morali imati priliku odlučivati i o agendi, a ne samo o gotovim nacrtima političkih odluka.

Povjerenica za informiranje, dr.sc. Anamarija Musa, također članica Savjeta, složila se da se događaju pozitivni pomaci, ali je upozorila da postoje neke intenzivnije aktivnosti u okviru inicijative Partnerstva za koje nema dovoljno sredstava i proces zbog toga zapinje. „Naše aktivnosti uglavnom su usmjerene prema jačanju svijesti tijela javne vlasti o tome zašto je važno biti transparentan. Na žalost, oni to shvaćaju tek kad se njima dogodi neka šteta zbog neobjave informacija“, rekla je Musa.

Članovi Savjeta Partnerstva za otvorenu vlast izrazili su svoja mišljenja o izazovima i postignućima u provedbi akcijskih planova, a predstavljeni su i planovi za novi strateški dokument.

Naime, ubrzano se radi na izradi Nacrta Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. – 2019. godine, kojim se Republika Hrvatska obvezuje na provođenje daljnjih aktivnosti koje doprinose povećanju otvorenosti, suzbijanju korupcije, podizanju učinkovitosti javne uprave te unapređenju javnih usluga. Očekuje se kako će njegovim donošenjem biti prekinut zastoj u sudjelovanju u inicijativi tijekom posljednjih godinu dana.

 

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]