Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Vijesti i zanimljivosti

Održane online edukacije o pravu na pristup informacijama, Zagreb, 16. i 17. prosinca 2015.

U suradnji s Digitalnim informacijsko-dokumentacijskim uredom Vlade RH, Povjerenica za informiranje održala je dvije online edukacije pod nazivom „Pravo na pristup informacijama“. Prvi dan online edukacija, odnosno webinar bio je namijenjen tijelima javne vlasti na području Istarske, Ličko-senjske i Koprivničko-križevačke županije, a drugi dan Bjelovarsko-bilogorske, Šibensko-kninske i Karlovačke županije.

Tijekom jednosatne online edukacije, namijenjene službenicima za informiranje i drugim djelatnicima koji primjenjuju odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama u svom radu, svim sudionicima pojašnjen je razvoj i značaj instituta prava na pristup i ponovnu uporabu informacija, pravni okvir, zakonski pojmovi, obveze tijela javne vlasti, postupak ostvarivanja i ograničenja pristupa te pravni lijekovi. Pored toga, sudionici webinara educirani su o tome što je Središnji katalog službenih dokumenata RH i koja tijela javne vlasti imaju obvezu dostavljati dokumente u navedeni Katalog.

Prvog dana na webinaru je sudjelovalo je oko 45, a drugog oko 70 službenika. Prednost ovakve vrste edukacije svakako je jednostavnost jer je sudionicima omogućen pristup s bilo kojeg mjesta gdje ima računalo i pristup Internetu, kao i ekonomičnost te mogućnost postavljanja pitanja predavačima. Povjerenica za informiranje planira održati niz webinara tijekom 2016. godine, o čemu ćete se moći informirati u Planu edukacijskih aktivnosti 2016., koji će biti objavljen na internetskoj stranici www.pristupinfo.hr.

 

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]