Vi ste ovdje:--Okrugli stol Ministarstva pravosuđa povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Zagreb, 11. prosinca 2017.

Okrugli stol Ministarstva pravosuđa povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Zagreb, 11. prosinca 2017.

[:hr]

Ministarstvo pravosuđa obilježilo je Međunarodni dan borbe protiv korupcije održavanjem okruglog stola u ponedjeljak, 11. prosinca 2017., na kojem su se okupili predstavnici tijela javne vlasti, pravosuđa, privatnog sektora, akademske zajednice, udruga civilnog društva i medija, s ciljem poticanja rasprave o identifikaciji efikasnih alata suzbijanja korupcije. Održavanje okruglog stola otvorio je ministar pravosuđa, g. Dražen Bošnjaković uz uvodni govor državnog tajnika dr.sc. Kristijana Turkalja, te su potom uslijedila dva panela, „Korištenje modernih tehnologija i digitalizacije u borbi protiv korupcije u pravosuđu“ i „Potreba i modeli regulacije lobiranja u Republici Hrvatskoj“. U raspravi je sudjelovala i povjerenica za informiranje, dr. sc. Anamarija Musa.

U sklopu prvog panela su predstavnici Ministarstva pravosuđa Mirela Fučkar te Silvije Šeremet i predsjednica Zemljišno-knjižnog odjela  Općinskog građanskog suda u Zagrebu Lana Putrić govorili o važnim aspektima digitalizacije u sudovima, iskustvima prije i poslije provedbe projekta digitalizacije zemljišnih knjiga provedba projekta Uređena zemlja te projekta e-spis kao i inovativnim alatima za podizanje transparentnosti. Ujedno, najavljena je digitalizacija imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika. Predstavnici udruge Gong istaknuli su važnost objave sudskog registra i registra stvarnih vlasnika za jačanje transparentnosti.

U drugom panelu u kojem se razmatrala tema lobiranja i njegova zakonskog uređenja govorili su Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave, g Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa, g. Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda te Maja Pokrovac, glavna tajnica Hrvatskog društva lobista.  Uz primjere iz drugih država, istaknuta je važnost transparentnosti procesa odlučivanja i osobito donošenja propisa te poštivanje standarda GRECO-a.

Učinkovit institucionalni okvir, od presudne važnosti za uspješno suzbijanje korupcije, podrazumijeva suradnju relevantnih tijela koja provode antikorupcijsku politiku. Jedno od specifičnih područja antikorupcijske politike upravo je pravo na pristup informacijama, čijim se učinkovitim osiguravanjem i zaštitom od strane nadležne institucije Povjerenika za informiranje neutraliziraju koruptivni učinci. Povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa istaknula je važnost objave sudskih odluka, osobito odluka upravnih sudova na portalu Supra kao i usvajanje novih pravila o anonimizaciji sudskih odluka, s obzirom da su važeće usvojene prije  15 godina, prije važeće regulacije zaštite osobnih podataka i prava na pristup informacijama. Ujedno, istakla je potrebu objave informacija o radnim skupinama za izradu propisa, primjerice Poslovnikom Vlade. U odnosu na digitalizaciju i objavu imovinskih kartica povjerenica za informiranje je naglasila potrebu poštivanja važećih propisa i uzimanje u obzir specifičnosti sudačkih i državnoodvjetničkih dužnosti, koje se u pojedinim elementima razlikuju od dužnosničkih. Također je istaknula da funkcioniranje važnih alata za sprječavanje korupcije često ovisi o adekvatnosti općih propisa za primjenu istih.

Vezana vijest: https://pravosudje.gov.hr/vijesti/okrugli-stol-ministarstva-pravosudja-povodom-medjunarodnog-dana-borbe-protiv-korupcije/18129

[:]

2017-12-14T10:58:32+00:00 14 prosinac 2017|
« listopad 2018 » loading...
PUSČPSN
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4