Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Vijesti i zanimljivosti

Predstavljanje Indeksa percepcije korupcije za 2015. godinu, Zagreb, 27. siječnja 2016.

Transparency International Hrvatska (TIH) je na događanju održanom u hotelu Westin predstavio Indeks percepcije korupcije za 2015. godinu, koji ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru određene zemlje na ljestvici od 0 do 100, pri čemu  100 bodova znači da u zemlji nema korupcije. Tom je prilikom obznanjeno da se Hrvatska nalazi na 50. mjestu među 168 zemalja koje su ocjenjivane, što znači da je s ostvarenim 51 bodom napredovala za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Na prvom mjestu našla se Danska s 91 bodom, a slijedile su je Finska s 90, Švedska s 89 i Novi Zeland s 88 te Nizozemska i Norveška s 87 bodova, kao najmanje korumpirane države. Na dnu ljestvice su pak Irak, Libija, Angola, Južni Sudan te najkorumpiranije Sjeverna Koreja i Somalija sa samo osam bodova. U Europskoj uniji prosječna vrijednost Indeksa je 67 bodova, što znači da se Hrvatska nalazi daleko ispod tog prosjeka, ali se nalazi iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda.

Tri ostvarena boda više pokazuju da se u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj zajedničkim naporima ostvaruju pomaci, pri čemu su ključne transparentnost i odlučnost neovisnih institucija i tijela javne vlasti te učinkovito procesuiranje koruptivnih radnji, kao i funkcioniranje pravosudnog sustava.

Predsjednica TIH-a, gđa Davorka Budimir, istaknula je da se napredak u antikorupcijskom djelovanju može zahvaliti i boljem funkcioniranju i radu nadzornih tijela, kao što su Povjerenik za informiranje, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave i sl. Naime, riječ je o preventivnim tijelima u borbi protiv korupcije, kojima je potrebno osigurati dostatna financijska sredstva i stručne kapacitete te onemogućiti politički utjecaj na njihov rad.

 

http://www.transparency.hr/hr/clanak/51-hrvatsa-se-vise-ne-nalazi-medu-korumpiranim-drzavama-svijeta/385

http://www.transparency.hr/upload_data/site_files/corruption-perceptions-index-2015-report.pdf


Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]