Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Aktualno

Sastanak europskih povjerenika za informiranje, Berlin, 22-24. veljače 2017.

U Berlinu je 22-24. veljače 2017. u organizaciji njemačkog Saveznog povjerenika za zaštitu osobnih podataka i pristup informacijama, održan drugi sastanak neovisnih institucija za pristup informacijama. Na sastanku je kao predstavnica Republike Hrvatske sudjelovala povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa,  kao i voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama mr.sc. Dubravka Bevandić.

Sastanak je okupio povjerenike za informiranje europskih zemalja kao i druga tijela nadležna za pristup informacijama (ombudsmane, agencije za zaštitu osobnih podataka) sa svrhom razmatranja napretka i ključnih izazova u razvoju transparentnosti i otvorenosti u europskim državama, temeljem pravnog okvira za pristup informacijama i njegove primjene. Na konferenciji održanoj 23. veljače uz neovisne institucije te predstavnike udruga koje se bave promicanjem transparentnosti sudjelovao je i zamjenik europske pučke pravobraniteljice (ombudsmana) g. Graham Smith, dugogodišnji zamjenik povjerenika za informiranje Ujedinjenog kraljevstva, koji je osobito istaknuo važnost pristupa informacijama kao jednog od načela Povelje o temeljnim pravima EU. 

Nakon konferencije održane su i radionice usmjerene na pojedina pitanja provedbe zakona. Skup je završio usvajanjem zajedničke rezolucije Osigurajte ostvarivanje prava na pristup informacijama. Ojačajte europske povjerenike za informiranje! Tim se aktom (Berlinska rezolucija) naglašava uloga pružanja podrške građanima od strane povjerenika za informiranje i drugih neovisnih institucija te osiguravanja zakonitosti i ostvarivanja prava kroz savjetovanje i praćenje tijela javne vlasti. Kako bi se pravo građana na informacije ojačalo nužno je osigurati snažne povjerenike odnosno druge institucije u čijoj je nadležnosti zaštita, promocija i praćenje prava na pristup informacijama. Stoga sudionici skupa pozivaju europske parlamente i vlade da osiguraju svojim građanima pristup neovisnim institucijama i osiguraju odgovarajuća financijska, ljudska i pravna sredstva koja odgovaraju zadacima tih institucija. Putem mreže europskih povjerenika nastavit će se jačati  kvaliteta u primjeni propisa te uspostavljanje europskih standarda transparentnosti.

 

Prilozi:

 

 

Objavljeno: 8.3.2017.

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]