Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Aktualno

Smart Public Sector – konferencija o modernizaciji i inovacijama u javnom sektoru, Zagreb, 29.-30. ožujka 2017.

Povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa sudjelovala je na prvom izdanju međunarodne konferencije Smart Public Sector, koja se održala u Kongresnom centru FORUM u Zagrebu, 29.-30. ožujka 2017. godine, uz potporu brojnih partnera i sponzora, od Svjetske banke do Udruge gradova RH, a u organizaciji tvrtke Proper,  na temu modernizacije i inovacija u javnom sektoru. Cilj konferencije bio je putem edukacije i umrežavanja donijeti bitne informacije upraviteljima i voditeljima raznih organizacija u javnom sektoru, s naglaskom ne efikasniju, moderniju i inovativniju javnu upravu, odnosno informiranje o najnovijim trendovima i tehnologija, a u fokusu događaja bila su međunarodna iskustva i praktični primjeri iz prakse uspješnih javnih uprava. Više od 30 stručnjaka u javnom sektoru podijelilo je svoja iskustva vezana za preoblikovanje javnog sektora u transparentnu, efikasnu i modernu organizaciju, najnovije tehnologije i inovacije kroz ICT te menadžment ljudskih resursa i financija kao ključni segment za uspjeh javnog sektora.

Prvog dana Konferencije Povjerenica za informiranje je u sklopu panela „Pametan“ javni sektor – što to znači i kako ga realizirati?, održala izlaganje u kojem je govorila o praksi i zakonodavnom okviru kojim se ostvaruje načelo transparentnosti javne uprave u Republici Hrvatskoj te o nadgradnji istoga preuzimanjem dviju direktiva o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora. Naglasila je važnost proaktivne objave dokumenata i informacija sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, ali i važnost otvaranja skupova podataka tijela javne vlasti, što je ključno za ostvarenje transparentnosti, ali i za ostvarenje ekonomskog potencija i omogućavanje mehanizma građanske kontrole javnog sektora u digitalno doba.

Izlaganje je također održao Goran Matešić, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, samostalnog i neovisnog državnog tijela nadležnog za rješavanje o žalbama u postupcima javne nabave, davanja koncesija i odabira privatnog partnera u projektima javno-privatnog partnerstva, koje sve odluke donesene u žalbenim postupcima javno objavljuje na svojim internetskim stranicama.

Navedenim izlaganjima naglašena je potreba osiguravanja odgovarajućih resursa za funkcioniranje neovisnih institucija koje se bave specifičnim područjima antikorupcijske politike, poput pristupa informacijama, sukoba interesa, javne nabave te pitanja etike i integriteta, čime se ostvaruje transparentnost, otvorenost i efikasnost cjelokupne javne uprave.

Izdvajamo i izlaganje Borisa Miletića, gradonačelnika Grada Pule, koji je govorio hvalevrijednoj praksi Grada u smislu približavanja rada gradske uprave samim građanima, od uvođenja e-poslovanja, e-konzultacija i e-upisa djece u dječje vrtiće, čime je građanima omogućeno brže rješavanje njihovih predmeta i produktivnije pružanje javnih usluga uz značajne uštede, do predstavljanja interaktivne vizualizacije e-Proračun te uvođenja nove aplikacije „Pula na dlanu“, koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu. Korištenjem navedene aplikacije građani mogu dobiti uvid u trendove kretanja gospodarskih pokazatelja, strukturu poduzetnika prema veličini, djelatnostima, vlasništvu, ali i mogućnost pretraživanja, analize i rangiranja svih tvrtki u gradu prema raznim kriterijima, a omogućen je i pregled turističke statistike za Pulu, poput broja noćenja i dolazaka, porijeklu gostiju, po smještajnim kapacitetima ili njihovoj vrsti. Ovakve mobilne aplikacije služe kao platforma za bržu i lakšu koordinaciju javnih uprava s krajnjim korisnicima.

Brojna druga izlaganja također su prikazala napore koji se svakodnevno ulažu u modernizaciju i inovaciju javne uprave, a ovaj dvodnevni događaj pridonio je definiranju puta kojeg javni sektor treba slijediti u moderno, digitalno doba, postajući pritom efikasna organizacija sa zadovoljnim kako zaposlenicima, tako i krajnjim korisnicima.

Poveznica na događaj: https://www.smartpublicsector.com/

 

Objavljeno: 30.3.2017.

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]