Vi ste ovdje:--Tribina Antikorupcijskog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije „Transparentnošću i odgovornim upravljanjem do društva bez korupcije“, Sisak, 9. prosinca 2017.

Tribina Antikorupcijskog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije „Transparentnošću i odgovornim upravljanjem do društva bez korupcije“, Sisak, 9. prosinca 2017.

[:hr]

Povjerenica za informiranje, dr. sc. Anamarija Musa sudjelovala je na tribini „Transparentnošću i odgovornim ponašanjem do društva bez korupcije“, koju je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca 2017., u hotelu Panonija u Sisku, organiziralo Antikorupcijsko povjerenstvo Sisačko-moslavačke županije. Cilj okupljanja bio je da predstavnici institucija koje se bave problematikom korupcije podijele mišljenja i iskustva glede borbe protiv korupcije na lokalnoj razini, važnosti transparentnosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, nužnosti edukacije, uključivanja civilnog sektora te zaštite zviždača.

Tribinu su pozdravile predsjednica Antikorupcijskog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije Jasmina Jovev te predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, a uz povjerenicu za informiranje, sudjelovali su Željka Josić, saborska zastupnica; Maja Baričević, predstavnica Ministarstva pravosuđa; ispred Hrvatske zajednice županija Mateja Jalušić; predstavnik Regionalne antikorupcijske inicijative i bivši načelnik Sektora za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa Davor Dubravica te izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak.

U sklopu izlaganja „Počistimo ispred vlastitog praga: suzbijanje korupcije kroz transparentnost tijela javne vlasti“, povjerenica za informiranje predstavila je važnost osiguravanja i zaštite prava na pristup informacijama kao jednog od najvažnijih alata za prevenciju korupcije, jer se s jedne strane jača transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti, a s druge sužava prostor zlouporabe vlasti, poticajno djelujući na zakonitost i pravilnost u postupanju. Ujedno je prikazala ulogu neovisne institucije Povjerenika za informiranje u suzbijanju korupcije te je naglasila potrebu jačanja svijesti korisnika te edukacije o pravu na pristup informacijama, kao temeljnom pravu svih građana, zajamčenom Ustavom RH.

G. Davor Dubravica govorio o različitim korupcijskim rizicima koji se javljaju u na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave, osobito u postupcima javne nabave, natječajima za zapošljavanje, prilikom dodjele donacija, sponzorstava i drugih bespovratnih sredstava. Gđa. Maja Baričević istaknula je napore koje Ministarstvo pravosuđa i svi nositelji aktivnosti Akcijskog plana za provedbu Strategije suzbijanja korupcije 2017.-2018. kontinuirano poduzimaju te je posebno izdvojila novi projekt „E-score“, koji se odnosi na evaluaciju postojećeg stanja integriteta tijela javne vlasti uporabom online upitnika – alata za samoprocjenu integriteta. Gđa Mateja Jalušić predstavila je važne projekte Hrvatske zajednice županije, poput aplikacije „Otvoreni proračun“ putem koje županije objavljuju svoje proračune u otvorenom formatu i projekta „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“, koji se provodi u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose, a financira ga Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. G. Munir Podumljak u izlaganju „Borba protiv korupcije kroz neprofitne, nevladine i nestranačke organizacije civilnog društva“ istaknuo kako unatoč tome što danas postoje različiti mehanizmi i modeli za suzbijanje korupcije, još uvijek postoji visoka percepcija korumpiranosti u hrvatskom društvu.

Rasprava na tribini rezultirala je zaključkom da borba protiv korupcije nije moguća bez aktivne i educirane javnosti, snažnije uloge medija, učinkovitijeg sustava javne uprave, odgovornog civilnog društva te transparentnosti i zajamčenog prava na pristup informacijama.

Vezana vijest:

http://www.smz.hr/site/antikorupcija/5136-obiljeen-meunarodni-dan-borbe-protiv-korupcije

 

[:]

2017-12-14T11:02:31+00:00 14 prosinac 2017|
MAPA WEBA
« studeni 2018 » loading...
P U S Č P S N
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2