Newsletter

Prijavite se za naš Newsletter!

Aktualno

Vijetnamska delegacija u posjetu povjerenici za informiranje, 11. rujna 2017.

Povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa primila je u studijski posjet delegaciju iz Socijalističke Republike Vijetnam, čiji članovi, gđa Bui Phuong Thao, predstavnica Narodne skupštine i članica Odbora za proračun, gđa dr.sc. Ngo Thi Minh Huong i g. Nguyen Quang Thuong iz Centra za razvoj i integraciju te gđa Tran Thi Thanh Thuy ispred udruge Oxfam u Vijetnamu, u Republici Hrvatskoj borave kao gosti Instituta za javne financije.

Kako je vijetnamski Zakon o pristup informacijama usvojen prošle godine, a njegova primjena započet će 2019., radni posjeti delegacije usmjereni su na prikupljanje informacija, razmjenu dobre prakse i učenja iz iskustava zemalja koje su napravile znatne iskorake u pravnom okviru i institucionalnom funkcioniranju ostvarivanja prava na pristup informacijama.

Povjerenica za informiranje predstavila je normativni okvir kojim se u Republici Hrvatskoj ostvaruje pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, djelokrug rada nezavisne institucije Povjerenika za informiranje te temeljne segmente postupanja institucije u području zaštite, promicanja i praćenja prava na pristup informacija.

Naglasila je pri tome i neke od temeljnih nalaza prilikom praćenja kako tijela javne vlasti provode svoje obveze prema Zakonu o pravu na pristup informacijama u segmentu financijske transparentnosti, te je najavila kako će se u suradnji s Ministarstvom financija i Institutom za javne financije izraditi i posebne smjernice vezane uz obvezu financijske transparentnosti, u skladu sa  Zakonom o pravu na pristup informacijama, a u korelaciji s općim normativnim okvirom koji se odnosi na proračunske i računovodstvene informacije.

Dr.sc. Ngo Thi Minh Huong iz Centra za razvoj i integraciju te drugi gosti iz Vijetnama osobito su se zainteresirali za funkcioniranje i ulogu institucije Povjerenika za informiranje te instrumente koje mu stoje na raspolaganju kao sredstvo pritiska za objavu financijskih dokumenata, a osobito osiguravanje transparentnog rada lokalnih jedinica. Povjerenica za informiranje je odgovarajući na pitanja naglasila: „Vjerujem da su edukativne i promotivne aktivnosti puno efikasnije od sankcioniranja, za kojim rijetko posežemo, iako ga Zakon o pravu na pristup informacijama predviđa. Na taj se način dugoročno mijenja svijest o ulozi prava na pristup informacijama i potrebi svakodnevnog transparentnog rada na dobrobit zajednice“.

Naglašena je i važnost uspješne suradnje s nevladinim udrugama, te je predstavljena baza podataka Popis tijela javne vlasti i  portal imamopravoznati.org kao platforma koja bitno olakšava podnošenje zahtjeva za pristup informacijama, a koja predstavlja dobar primjer suradnje između Povjerenika za informiranje i udruge HR Open.

 

Objavljeno: 13.9.2017.

Publikacije o pristupu informacijama

Uz potporu Britanskog veleposlanstva, a u svrhu poboljšanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje izradio je […]

Multimedija

Pogledajte multimedijalne filmove iz područja prava na pristup informacijama…    Related

Obraćanje Pučkoj pravobraniteljici

Ukoliko smatrate da je neko tijelo državne uprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, povrijedilo vaša ljudska prava, možete […]