Pozivamo vas da se 22. rujna 2019. na Cvjetnom trgu, s početkom u 10.00 sati uključite u pokretanje Kampanje za primjenu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, na štandu Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva, Povjerenika za informiranje i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Tom će prigodom s građanima i medijima razgovarati:

  • Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva
  • Zoran Pičuljan, Povjerenik za informiranje
  • Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Bit će to ujedno prilika da predstavnici pojedinih skupina osoba s invaliditetom (osobe s motoričkim teškoćama, osobe s oštećenjem vida, osobe s oštećenjem sluha i drugih vrsta oštećenja) naglase što za pojedinu kategoriju znači digitalna pristupačnost.

Naime, Nakon donošenja Direktive EU 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, RH je pristupila donošenju Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Zakon obvezuje na digitalnu pristupačnost tijela javne uprave koja su navedena kao obvezna uskladiti programska rješenja sukladno standardima digitalne pristupačnosti. Time trebaju osigurati:

  • mogućnost opažanja, što znači da sadržaj i sastavni dijelovi korisničkog sučelja moraju biti predstavljeni korisnicima na način da im omogućavaju opažanje;
  • operabilnost, što znači da se sastavnim dijelovima korisničkog sučelja i navigacije mora moći upravljati;
  • razumljivost, što znači da informacije i način rada korisničkog sučelja moraju biti razumljivi i
  • stabilnost, što znači da sadržaji moraju biti dovoljno stabilni da ih mogu pouzdano tumačiti različiti korisnički programi, uključujući pomoćne tehnologije kojima se služe osobe s invaliditetom, kako bi korisnici uvijek imali pristup sadržaju.

Tijela javnog sektora dužna su uskladiti mrežne stranice do 23. rujna 2021. godine.