U organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, a u okviru niza aktivnosti kojima je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa, u utorak 15. listopada 2019. godine je u prostorijama Tiflološkog muzeja u Zagrebu održano predstavljanje kampanje za digitalnu pristupačnost, u kojoj su sudjelovali predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ureda povjerenika za informiranje.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika saveza slijepih Vojina Perića koji je istaknuo važnost koju pristupačnost digitalnih sadržaja ima za slijepe i slabovidne osobe, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo Bernard Gršić i savjetnik Povjerenika za informiranje Marko Kovačić upoznali su prisutne uzvanike s ciljem i sadržajem Zakona o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih rješenja tijela javnog sektora. U njihovim izlaganjima istaknuto je da će se provedbom tog zakona osobama s raznim oblicima invaliditeta osigurati pristup novim, odnosno olakšati pristup postojećim mrežnim sadržajima, uslugama i informacijama tijela javnog sektora. Iako donošenje Zakona u Hrvatskoj (ali i u većini zemalja članica EU) predstavlja tek prvi korak u ostvarivanju digitalne pristupačnosti, istaknuto je da postojeći primjeri dobre prakse u digitalnoj pristupačnosti na nacionalnoj razini, aktivna uključenost i podrška predstavnika udruga osoba s invaliditetom u svim fazama procesa uvođenja digitalne pristupačnosti te različiti (formalni i neformalni) oblici umrežavanja i razmjene iskustava s drugim institucijama na razini EU predstavljaju dobru osnovu za budući rad.

Osim predstavljanja kampanje za digitalnu pristupačnost, na skupu su predstavljena iskustva mladih s oštećenjem vida pri uključivanju u aktivnosti lokalne zajednice i radu međunarodnih organizacija te kratka panel rasprava s temom „Živjeti sa sljepoćom u 21. stoljeću“, u kojoj su sudjelovali predstavnici udruga i institucija koje se bave osobama s invaliditetom. Skup je završio neformalnim druženjem uz prezentaciju digitalne pristupačnosti, asistivnih tehnologija i tiflotehničkih pomagala.